26. oktober 2020

Værktøjsmager: Stor investering midt i krisen

Af: Jan Kristensen

Foto: Jan Kristensen

Det kostede lidt søvnløse nætter og en del overvejelser midt i corona-krisen for indehaver Arne Kruse. Men hans virksomhed Kruse Formværktøj valgte til sidst at investere 3,2 mio. kr. i en ny 5-akset fræser i sommer. Virksomheden med 6 ansatte satser nu på et 2021 med en fyldt ordrebog efter et turbulent år.

Hvad er status lige nu for Kruse Formværktøj?

Vi har i år været påvirket både på ordrer og økonomi af krisen. Vi var dog så heldige, at vi nærmest var ved at drukne i en stor mængde ordrer, da corona-krisen ramte i marts. I virkeligheden gav krisen os lidt luft til at løse alle de opgaver, der lå foran os i første omgang. Men lige før sommeren gik alt i stå. Jeg måtte nogle få uger sende folk hjem på lønkompensation. Det var en god ordning, som gjorde det muligt for mig at holde på folkene. Og det er vigtigt at kunne.

Heldigvis kom ordrerne stille og roligt tilbage igen i sommer. Et udskudt projekt fra en stor kunde blev også sat i gang, og siden har vi alle været i arbejde igen. Vi har travlt igen.

Har kunderne støttet dig i denne periode?

Jeg har faktisk været rørt over at opleve, at gode kunder er kommet med ordrer, som skulle være med til at holde vores virksomhed i gang, så vi også var der som leverandør efter krisen. Nogle kunder har simpelthen prioriteret vedligehold og reparationer for at give os arbejde. De har fundet opgaver på hylderne frem. Det er sympatisk for en lille værktøjsfabrik som os.

Du valgte at tage en stor investering lige midt i krisen?

Vi var langt inde i kontraktforhandling om en 5-akset fræser fra Hedelius – en Acura 85 – da smitten ramte. Vi havde været i Tyskland og teste, og så måtte jeg sætte det hele på pause. Jeg turde ikke andet. Men nu har jeg besluttet, at vi skal videre. Vi har fået ordrer og forespørgsler, der kræver 5-aksler. Nu er den nye Acura 85 fræser fra Hedelius opstillet, medarbejderne har været på kurser og vi er begyndt på produktionen. Samtidig har vi fået solgt en fræser og en sænk-gnister, som stod ubrugte og kostede. Vi er klar til 2021.

Hvordan påvirker corona-krisen samlet jeres regnskab?

Lønkompensationen var en god ordning, men der var jo stadig 30 procent at betale for os – uden noget dækningsbidrag. Det koster jo. Til gengæld gav momspengene tilbagebetalt selvfølgelig en positiv effekt. Den hjælp har været betryggende og givet ro i en tid, hvor vi ikke vidste, hvordan det hele udviklede sig. Samlet håber jeg, at regnskabet kan skrives med sort. Men krisen og indkøring og to ugers kursus på den nye maskine til mandskabet har kostet. Jeg håber på et plus, men nu må vi lige se de sidste måneder, siger Arne Kruse.