23. juli 2020   |   Månedens Smed

Månedens smedje: Store kunder må ikke dominere ordrebogen

 

Havndrup Maskinværksted har hjemme i Hudevad tæt ved Odense. Virksomheden ligger i nogle historiske  rødstensbygninger, der tidligere lagde lokaler til produktion af de kendte Hudevad-radiatorer med over 100 ansatte.

I dag har en række mindre firmaer værksted og kontorer i det samlede fabrikskompleks. Et af dem er den mere end 30 år gamle virksomhed Havndrup Maskinværksted med seks ansatte. Indehaver er Henrik Ølgaard, der selv er uddannet landbrugs- og bygningssmed.

-Vi har en god drift med vores nuværende kundegruppe. Da jeg købte virksomheden for 15 år siden, lå 85 procent af ordrerne hos én kunde. Det valgte jeg at arbejde på at få ændret, og i dag har vi stor bredde i kundekredsen. Ellers bliver man alt for sårbar både på ordrer og på priser. 20 mindre kunder er sundere for forretningen, siger Henrik Ølgaard, der har 1.000 kvadratmeter produktion plus lager i det gamle fabrikskompleks.

Med placeringen i Hudevad syd for Odense er der et fint opland med en række virksomheder. Blandt kunderne er virksomheder som stålleverandøren Ib Andresen A/S og hydraulik-eksperterne fra Hydac.

Som underleverandør leverer Havndrup Maskinværksted alt fra udskæring til færdige elementer, der både er bukkede, svejset og færdigbehandlet. I dele af produktionen er mester selv på gulvet for at svejse de mest krævende opgaver.

-Vi har en god kunde, der får fremstillet filterbeholdere til filtrering af vand på vandværker. Jeg har certifikaterne og tager ofte selv opgaven. Det tager meget tid at køre en svend ind på denne type opgave, og så er det nogle gange nemmere selv at gøre det og sikre kvaliteten, siger Henrik Ølgaard og trækker lidt på skuldrene.

Lige nu kunne virksomheden godt bruge en ekstra smed. Men den ”blæskprutte” af en smed, der passer ind i en mindre virksomhed med mange forskellige opgaver, er ikke nem at finde. Hvis de kommer fra en større virksomhed, så oplever Henrik Ølgaard, at svendene er dygtige til bestemte svejseopgaver, men ikke er ret kreative i løsningen af en opgave.

Omvendt er de kreative smede til tider ikke ret gode til at få produceret noget. Og begge ting er nødvendige i den mindre virksomhed.

-Det er så stor en udfordring at finde en god mand til vores type virksomhed, at den eneste løsning stort set er at uddanne dem selv. En ”snæversynet” svend er alt for dyr at have gående. Samtidig tager det meget af min tid, siger den fynske direktør.

Tiden ude i produktionen kunne han nemlig rigtig godt bruge på eksempelvis mere opsøgende salg af de forskellige produkter, som Havndrup Maskinværksted også gerne vil sælge. Virksomheden sælger blandt andet hydrauliske koste til entreprenørbranchen og landbruget udviklet af Elkærs Maskiner.

Det sker ikke ved opsøgende salg. Kunderne finder frem til Havndrup Maskinfabrik ved Google-søgninger på nettet. Det kræver løbende arbejde med søgeord og placeringen på Google-søgninger – ellers bliver man overset, når der skal findes leverandør.

-Jeg har en lille drøm om at få en sælger til vores virksomhed, så vi kan blive opsøgende. Men hvor finder jeg den rette? Jeg er selv god ude ved kunderne – og jeg kan jo lukke handlen med det samme. Vi skulle have været på det fynske dyrskue i år med kostene, men det er jo aflyst. I hverdagen er salg desværre ofte det sidste, man får tid til, siger Henrik Ølgaard.

Det private marked har Havndrup Maskinværksted også fået lidt hul på – alene via salg på Facebook. Det drejer sig om højbede og kanter af stål imellem plæner og bede. Det leveres både i rustfrit og i Corten-stål, der har en fin brun ”rust-farve.” Højbedene boltes sammen ude hos kunderne, og er derfor nemme at transportere.

Men private kunder har også en pris på tidskontoen – oplever Henrik Ølgaard.

-De spørger om alt muligt på alle tider af døgnet. Det tager også tid, lyder det med et lille suk.

Så er det nemmere at køre serviceaftaler med en række virksomheds-kunder. To mand fra Havndrup Maskinværksted er beskæftiget med faste aftaler om service og vedligehold hos en fast kundekreds.

Hvis fynboen skal kigge fem år frem i glaskuglen, så ser han dette billede af sin virksomhed:

  • En underleverandør, der kan levere – også på de akutte opgaver.
  • Flere serviceaftaler med vedligehold og service hos andre virksomheder.
  • Mere salg af egne produkter.

 

-På trods af krisen ser jeg positivt på fremtiden. Selvfølgelig bliver omsætningen lidt lavere i 2020, men ikke væsentligt. Vi er inde i en god periode og må tage ekstra timer for at følge med. Udfordringen de kommende år bliver salgsindsatsen og ansættelse af de helt rigtige her i Havndrup Maskinværksted, siger Henrik Ølgaard.

 

Lige omkring finanskrisen i 2008 havde virksomheden bygget egne lokaler i industrikvarteret i Langeskov. De blev efterfølgende afhændet i 2012, hvor nabovirksomheden Hydac ønskede at udvide og derfor købte bygningen. I dag har Henrik Ølgaard lejet sig ind i de gamle fabriksbygninger i Hudevad – og her er der også plads til at øge aktiviteterne uden større investeringer.

 

Månedens Smedje:

Havndrup Maskinværksted,

Hudevad, Årslev på Fyn

Stål og stålkonstruktioner, hydrauliske fejemaskiner

Beskæftigede: 6 i alt

Lærling: En voksenlærling

Indehaver: Henrik Ølgaard

Facebook: Havndrup Maskinværksted

Web: www.havndrupmaskin.dk