26. oktober 2020   |   Månedens Smed

Månedens smedje: Fem mand – fem millioner i investering!

-Det er vind eller forsvind.

Så klar i mælet er Carsten Laursen fra CATEK i Kronjylland, når man spørger ind til baggrunden for, at hans familievirksomhed med sønnen, ægtefællen og to svende er stor nok til at bære en så stor investering som fem millioner kroner, der er puttet i virksomheden over to år.

Pengene er først investeret i en avanceret kantbukker samt en laserskærer fra Yawai og efterfølgende to Haas CNC-centre.

-Vi gik ind i en større investering, fordi jeg kunne se, at vi slet ikke kunne være med på priserne med det gamle udstyr. Vi var eksempelvis 10 procent for dyre på de tynde plader – og endda 30 procent dyrere på de tykkere plader på 12 mm. Hvis vi skulle have de ordrer, så skulle der ny teknologi til, siger Carsten Laursen.

Valgte kinesisk

Selv har mester ikke kompetencerne til at gennemskue al software og specifikationer til en sammenligning af de enkelte maskiner på markedet. Her kom sønnen Jacob i stedet i spil med sine kompetencer. Sønnen er først uddannet landmand og gik siden i lære i familiefirmaet og blev rustfri smed. Det er ham, der er eksperten ved tasterne, når der skal programmeres og køres produktioner igennem de nye CNC anlæg.

-Jeg kendte det kinesiske mærke Yawei fra min tid hos Mærsk i Kina, hvor vi byggede tørovne til kølercontainere. Først købte vi kantbukkeren og oplevede god kvalitet og drift. Derefter købt vi laserskæreren. Det har givet os en stor fordel, siger Carsten Laursen.

En test på en tidligere produktion illustrerer, hvad den nye teknik har betydet for virksomheden: Et element til en kunde blev tidligere laserskåret på 45 minutter. Med den nye Yawai 6 kW laserskærer, som var den første i Danmark, kan dette gøres på 3.48 min. – og med et langt mindre energiforbrug.

-Derfor er CATEK nu igen konkurrencedygtig, når der bliver spurgt efter priser på forskellige produktioner. Både kantbukker og laser er finansieret via en leasingaftale med bankforbindelsen, da så store investeringer af skattemæssige årsager skal leases, siger Carsten Laursen.

Tre års garanti

I forhold til de mere kendte europæiske leverandører på markedet har CATEK købt ind til en pris, der nærmer sig halv pris.

-Da jeg kunne få tre års garanti, var jeg ikke i tvivl. Maskinerne kører stabilt. Da vi havde det første egentlige problem, sendte firmaet en mand fra Kina til Gjerlev i løbet af et par dage, som vi hentede i lufthavnen i Billund. Siden har vi kunnet klare udfordringer via telefon, siger Carsten Laursen.

Nu er CATEK godt kørende inden for Yawai og har fået god erfaring, så nu ringer den danske montør af og til Gjerlev for at få et tip.

-Det er klart, at det var en ordentlig mundfuld at tage med fem millioner kroner over to år. Men vi sover roligt om natten. Vi er stadig gået med livrem og seler, og meget andet i virksomheden er købt og betalt kontant.

Ægtefællen Charlotte Laursen arbejdede i mange år i administrationen på handelsskolen i Randers – og hjalp i fritiden med regnskab og administration. I 2017 blev hun fuldtidsmedarbejder, og under interviewet sidder vi alle tre ved konferencebordet i storkontoret.

Hele familien arbejder med

-Vi arbejder alle hårdt for sagen her i familien. CATEK fylder meget både i arbejdstiden og hjemme ved spisebordet om aftenen. Ofte er Carsten og Jacob også i gang med en hastende opgave i weekenden. Og nu er vores yngste søn Anders også i firmaet på deltid og kan tale med. Vi er en ægte familievirksomhed, og det præger også fritiden, siger Charlotte Laursen.

Men der bliver tid til fritid. Den tilbringes ofte i sommerhuset, men nu er der kommet en ny aktivitet til: Motorbåden, der ligger i Mariager Fjord.

-På båden slapper vi virkelig af, når vi har taget en dag fri. Det er vigtigt at gøre. Ellers har vi jo aldrig fri, siger Carsten Laursen.

Han har ad flere omgange forsøgt at få kørt en ny svend ind i produktionen, men ingen af ansættelserne har holdt ved. Flere gange har svendenes ansøgningerne indeholdt kvalifikationer, som ikke var til stede, når det blev hverdag på værkstedet. I fremtiden vil der derfor eksempelvis være svejseprøver og løsning af en opgave på laserskæreren inden en ansættelse i Gjerlev.

En voksenlærling har også været overvejet som en løsning, men den rette kandidat har endnu ikke vist sig.

 

 

FAKTABOKS:

CATEK

Beligenhed: Gjerlev, Kronjylland

Indehaver: Carsten og Charlotte Laursen

Speciale: Underleverandør til maskinindustri, møbelindustri, carportproduktion

Ansatte: Fire fra familien samt to svende

Web: catek.dk