24. juli 2020

Bliver der en 11. generation i landets ældste smede?

Af: Jan Kristensen

Foto: Jan Kristensen

Svindinge Smedie og Maskinværksted er over 300 år gammel og er nedarvet igennem 10 generationer. Det er så vidt vides landets ældste smedevirksomhed. Smedemesteren er 44 og har to drenge, der går i folkeskolen. En ny smede-generation er således en mulighed. Men lige nu drømmer den ældste på 11 år om at arbejde med robotter som ingeniør.

-En ting er sikker: Ingen af mine drenge skal føle noget pres for at overtage virksomheden. Jeg gjorde det af lyst. Det skal også være den eneste grund, hvis en af dem vælger faget, slår smedemester Jakob Jørgensen fast en varm sommerdag ved gadekæret i Svindinge på Fyn.

Oprindelig lå smedjen på den anden side af landevejen. Men efter en brand blev den i 1724 flyttet over på den anden side. De nuværende bygninger er dog ikke så gamle. For omkring 100 år siden var der igen en brand, så smedjen er i dag bygget i klassiske røde mursten.

Jørgensen overtog selv virksomheden fra sin far som 32-årig efter at være blevet uddannet i virksomheden som rustfast klejnsmed. Helt tilbage i 1993 startede han som arbejdsdreng i fars værksted – og har været her lige siden. Ved siden af smedeuddannelsen er han også uddannet gas- og vandmester.

Virksomheden har en blandet gruppe af kunde i området Svendborg, Nyborg, Ørbæk: Det drejer sig om rustfrit til levnedsmiddelvirksomheder i lokalområdet. Der er faste aftaler om vedligehold og service på andre virksomheder. Driften af det lokale vandværk er også smedens opgave, og en sjælden gang kaldes den tidligere smedemester Kai Jørgensen ind.

Så gøres essen fri og senior smeder et beslag eller en anden stump til en låge på et af de lokale godser eller herregårde. Selv passer mester i dagligdagen VVS-kunderne. Samlet er der seks beskæftigede i Svindinge.

-Et eller andet sted er denne type forretning i virkeligheden uddøende, selvom vi har eksisteret i over 300 år. Både VVS-firmaer og smedjevirksomheder bliver mange steder i landet større efter forskellige opkøb. Der er så mange lovkrav, regulativer og regler, at det er svært at følge med som et mindre firma. Men skal jeg være større – så skal vi være over 20 mand for at blive en god forretning, slår Jakob Jørgensen fast.

Den udtalelse kræver en længere forklaring fra landets ældste smedje, der bygger på en solid kundekreds oparbejdet igennem mange år – ja over 300 år! Den 10. smedemester i rækken tror ikke på, at det kan betale sig for ham på bundlinjen at hyre to eller tre ansatte mere.

-Vi kan vælge at være denne lille smedie-virksomhed, hvor jeg selv som mester er en del af mandskabet og kører ud til Fru Jensen og laver et badeværelse eller en varmepumpe. Det kan vi lave et pænt overskud på.

-Men næste skridt skal være en større ekspansion for at give mere på bundlinjen. Nogle få ansatte mere vil sende mig mere på kontoret og ud til byggemøder, licitationer og andre tidskrævende opgaver. Det er ikke svært at skaffe omsætning, men bundlinje, siger Jakob Jørgensen.

Han har i den forbindelse overvejet, om man kunne slå sig sammen med en kollega i branchen og derved få en interessant størrelse på en gang. Men det er blevet ved tankerne. Og rent faktisk trives smedemesteren i dagligdagen med den størrelse, som virksomheden har.

Mester har det godt med at forlade skrivebord for selv at kunne gribe værktøjet og lave et godt stykke håndværk ude hos en kunde – og så drikke en kop kaffe og få en snak bagefter om stort og småt. Det kan man gøre, når man har gode folk.

En af svendene har været ansat i 47 år. Kihn Larsen kom i lære hos meden under Jakob Jørgensens bedstefar – og han er stadig i firmaet som svend. Den erfarne herre er rent faktisk født i huset over for smedjen, så der var ikke langt, da der skulle søges lærerplads.

Når Svindinge Smedie- og Maskinværksted får brug for nye svende, så er problemet ofte svendenes bredde i erfaring fra uddannelsesstedet. Firmaets egne lærlinge får lov at klippe, bukke, TIG-svejse, men også lægge et vandrør i jorden eller almindelig VVS-arbejde. Det giver en bred erfaring, som kan bruges som svend i mange andre virksomheder.

-Det er svært at få dygtige svende – og selv de dygtige er et problem, fordi de er dygtige til få ting. Men de er slet ikke alsidige, som vores egne lærlinge bliver det. Vi har en lærling nu, og jeg planlægger at tage en igen om et par år, siger Jakob Jørgensen.

Smedjen ligger helt tæt ved kirken – og kirkespiret og kuglen på kirketårnet er selvfølgelig smedet og monteret af den lokale smed. Det var mesters far og farfar, der både stod for håndarbejdet og den risikable montering fra en stige på toppen af et stillads. Og man fornemmer familiestoltheden, når vi betragter tårnet imod den blå sommerhimmel.

Er der så stadig en smedje i Svindinge om 300 år baseret på en stærk fynsk familietradition?

-Det kræver en glaskugle at svare på. Muligheden er der jo med mine to sønner….

 

Faktaboks:

Svindinge VVS – Smedie- og Maskinværksted, Svindinge på Østfyn

Etableret: 1716 og nedarvet i 10 generationer

Indehaver: Jakob Jørgen, 44 år, rustfast smed samt gas- og vandmester

Ansatte: 6 inklusiv indehaver

Web: www.maskin.dk

Facebook: Svindinge VVS Smede- & Maskinværksted ApS